fbpx


Meniny dnes: zajtra:

K okrúhlym tridsiatym narodeninám, ktoré oslávil práve tento rok, si ako športovec dal ten „naj“ darček. Reč je o bývalom futbalistovi, presnejšie brankárovi, odchovancovi OŠK Fintice, ktorý sa nedávno tešil zo zisku titulu majstra Slovenka. Vzácnu trofej však nevybojoval pod holým nebom na zelenom trávniku, ale v telocvični na drevenom povrchu. Futbalový klub v spomínanej obci sa tak môže hrdo chváliť, že vychoval nohejbalového šampióna Slovenska sezóny 2022/23. Je ním Radovan Juhás, ktorý sa v spomenutom športovom odvetví presadil v drese KAC Košice.

Kariéra futbalistu

V rodných Finticiach prešiel všetkými vekovými kategóriami. Bol brankárskym samoukom, ktorý v mladosti nemal špecializovaného brankára, napriek tomu sa dopracoval až do seniorskej kategórie. Dres štvrtoligového „áčka“ potom obliekal sedem sezón. V roku 2018 okúsil premiéru „o súťaž vyššie“, dohodol sa na pôsobení v Giraltovciach. Avšak, dosť nečakaná zmena zamestnania a pracovná vyťaženosť takpovediac zariadili ďalšiu zmenu. R. Juhás preto privítal možnosť hájiť svätyňu A mužstva Ľubotíc, kde ale pobudol len do času výmeny na trénerskom poste. Ďalšou jeho „zastávkou“ boli Raslavice, ktorým v roku 2021 výrazne pomohol k triumfu v štvrtej najvyššej súťaži a postupu o „level“ vyššie. R. Juhás sa teda znova ocitol v treťoligovej spoločnosti. Žiaľ, nie nadlho. V zápase 10. kola so Sninou si roztrhol predný krížny väz a musel podstúpiť operáciu. Sedem mesiacov po zákroku bol späť. Jeho kariéra vo veľkom futbale potom už ale netrvala dlho. Keďže je vojakom z povolania, mal kopec povinnosti súvisiace s testovaním obyvateľstva počas pandémie koronavírusu, neskôr s ochranou východných hraníc (plus ďalšie povinnosti). Rozhodol sa pre koniec, no vzťah k športu a pohybu v ňom ostal.

JUhas radovan zmen

 

Kariéra nohejbalistu

"Útočisko“ našiel v blízkosti inej siete, tentoraz nohejbalovej. A kde inde, než vo Finticiach... Najprv len rekreačne s priateľmi. V roku 2019 sa však tamojší OŠK prihlásil do Prešovskej nohejbalovej ligy (PNL) a od tej chvíle sa nehralo len pre potešenie, ale o dôležité body. Lenže covidové opatrenia v tom čase neobišli snáď nikoho a účastníci spomenutej súťaže sezónu 2019/20 nedokončili. Reštart v ročníku 2022/23 dopadol na výbornú. Fintice vyhrali základnú časť a premožiteľa nenašli ani v play off. Zaslúžene sa tešili z prvenstva. R. Juhásovi sa okrem toho podarilo v roku 2023 vyhrať aj Pohár primátora mesta Levoča, kde reprezentoval výber PNL. Rovnaký úspech slávil aj na turnaji v Spišskom Hrušove. 

Jeho výborné výkony neušli pozornosti Jána Brutovského, niekoľkonásobného majstra sveta a Európy. Ponuku hájiť farby KAC Košice v najvyššej slovenskej súťaži neodmietol. Naskočil, ako sa hovorí, do idúceho vlaku a to rovno do Final Four. „Vraňare“ prešli v semifinále cez Humenné (5:1 na zápasy), vo finále zdolali Trnavu 5:2 na zápasy. A oslavovali titul!   

Malý futbal

Radovan Juhás našiel záľubu aj v malom futbale. Od roku 2015 chytal za historicky najúspešnejšie mužstvo prešovskej uličnej ligy TwinStav, v drese ktorého získal štyri víťazné poháre. V zbierke má bronzovú medailu z majstrovstiev Slovenska 2015 v malom futbale, na ktorých bol vyhlásený za najlepšieho brankára. Teší ho aj striebro zo slovenského šampionátu 2021 (Twin Stav bol už premenovaný na Vokup Klim), rovnako si cení víťazstvo v Top lige Prešov o rok neskôr. Zapojil sa tiež do armádnej súťaže a na nedávnych Majstrovstvách Slovenska Vzdušných síl v malom futbale (v drese tímu Letisko Prešov) získal ocenenie pre najlepšieho brankára. 

Budúcnosť

Nechajme rozprávať majstra Slovenska. No zaujímala nás skôr jeho futbalová budúcnosť – ak teda ešte nejaká bude... „Mám 30 rokov, čo nie je veľa. Vzhľadom aj na to, aký post zastávam, verím, že som medzi tromi žrďami ešte nepovedal posledné slovo. Veď brankári chytajú nie raz aj vo vyššom veku, napríklad aj štyridsiatnici.“

A to je pravda. Napríklad taký Talian Dino Zoff, ktorý sa stal dokonca vo veku 40 rokov majstrom sveta. Stalo sa tak na šampionáte v roku 1982 v Španielsku. Nuž, dáme sa prekvapiť.

Ján MIROĽA   

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť