fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Futbal je fenomén, jeho história rovnako. Listovať v starých športových časopisoch, je lákadlom pre mnohých fanúšikov, funkcionárov, trénerov, hráčov. Týždenník ŠTART bol v minulosti jedným z najčítanejších periodík.

Venoval sa, okrem iných, aj najmasovejšiemu športu na svete. V roku 1957 s jednom zo svojich čísel venoval stranu veľkošarišskému futbalu. Autorsky ju spracoval Ján Babej. O svojej práci činovníka vtedajšieho Slavoja v nej rozpráva Viliam Levendovský, ktorého ale všetci miestni nenazvali inak ako Tóno.

 

 velky saris 1957 zm

 

V. Levendovský patril v zanietencom, akých si vo svete amatérskeho športu vždy bolo treba vážiť. A platí to aj dnes. Tóno pred zápasmi zabezpečoval hráčom dresy, vítal rozhodcov, trhal ústrižky zo vstupeniek. Ako prezrádza titulok samotného článku, rozumel sa do športu a presne takých vtedy vo Veľkom Šariši potrebovali. Navrhli mu preto, aby kandidoval za člena národného výboru. Vraj sa sprvoti, ako hovorí, okúňal, no na druhej strane priznal, že mu to aj ulahodilo na duši. V ďalších riadkoch je už zmienka, čo všetko by sa v tých časoch dalo pre športovcov v obci urobiť. Bývalý kaštieľ prerobiť na klubovňu, kolkárom opraviť kolkáreň, chlapcom dať miestnosť na stolný tenis, telocvičňu, postaviť tribúnu pre 200 ľudí...

Načo ale ďalšieho písania. Koniec koncov, článok na strane dá po zväčšení v pohode celý "preštudovať" . Nuž, pamätníci nech spomínajú a tí mladší nech vedia, ako to vtedy bolo.

Príjemné čítanie...       

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť