fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Keď pred zápasom vošiel do kabíny, hráči, ktorí ho poznajú ako „pomocníka“ trénera, si v prvom momente pomysleli, že jednoducho len niečo doniesol. Keď si ale sadol medzi nich, aby sa prezliekol do dresu, nechápavo gúľali očami. V tej chvíli sa začal písať príbeh jednej futbalovej rodiny, jedného klubu, ktorý je určite ojedinelý v prešovskej a sabinovskej okolici...

Reč je o 71-ročnom Jozefovi Farkašovi, ktorý pomohol svojmu synovi splniť sen. „A možno aj vytvoriť unikátny zápis na celoslovenskej, európskej, či svetovej úrovni. Nikdy som nepočul o tom, aby v jednom majstrovskom zápase nastúpili v jednom mužstve zástupcovia troch generácií v zložení, starý otec, otec, vnuk,“ poznamenal hrajúci tréner Jakubovian Ján Farkaš, ktorý, ako sa priznal, mal veľký záujem na tom, aby sa to podarilo. A nakoniec to aj vyšlo. V 88. minúte merania síl 15. kola 8. ligy ObFZ Prešov proti Žehni (7:2) vybehli na ihrisko ako striedajúci hráči už spomínaný Jozef Farkaš a jeho 18-ročný vnuk Šimon Farkaš. Keďže Ján Farkaš bol na trávniku už od úvodného hvizdu, sen sa stal skutočnosťou.

Jakubovany Farkasovci 2023 2

TJ Družstevník Jakubovany pred zápasom so Žehňou: v hornom rade zľava: Jozef Farkaš, Ján Farkaš, Marek Zaleta, Juraj Brilla, Štefan Minarčak, Denis Hruška, Miroslav Mikolaj. V dolnom rade zľava: Šimon Farkaš, Jozef Šeteščák, Miroslav Šoltýs, Vladimír Vavrek, Michal Mácha.

A kto sú Farkašovci z Jakubovian? Miestni ich dobre poznajú, pre ostatných sú napísané nasledujúce riadky:

Jozef:     

S futbalom začal v Jakubovanoch ako 18 ročný. Ako hráč v poli, no tiež ako brankár, neskôr ako funkcionár. Určitý čas pôsobil aj v Solivare. Momentálne trénuje v Jakubovanoch mužstvo žiakov, s čím mu v rámci časových možností pomáha syn Ján. A aj naopak, dedo na revanš výrazne pomáha svojmu synovi pri „áčku“. Aby toho nebolo málo, spoločne sa starajú aj o dorastencov.

Ján:

Koženú loptu naháňa od jedenástich rokov. Na základnej škole bol žiakom futbalovej triedy, jeho prvým trénerom bol rozhlasový komentátor Tibor Sabol. Obliekal dres Hanisky, Veľkého Šariša, Uzoviec. V klube, ktorého futbalový areál by myl byť pomenovaný podľa tamojšieho bývalého obetavého funkcionára, nebohého Jaroslava Demka, zažil najkrajšie obdobie kariéry. Krátke obdobie hájil farby Širokého, tri sezóny bol oporou Víťaza. Toto je jeho šiesta sezóna v Jakubovanoch. Vo všetkých spomínaných tímoch mu bol jeho otec vždy najvernejším fanúšikom. O futbale dokážu diskutovať celé hodiny, aj ho spoločne sledujú. 

Šimon:

Registrovaným futbalistom je od dvanástich rokov. Momentálne je na prahu seniorskej kariéry. Má rád šport, no nezameriava sa len na najmasovejšiu kolektívnu hru. Pravidelne navštevuje posilňovňu a zúčastnil sa súťaže v Arm wrestlingu, podarilo sa mu úspešne reprezentovať školu a postúpiť do celoslovenského kola.

Nuž, pevné zdravie, Farkašovci. Nech vás zranenia v zime obchádzajú, lebo po zime príde jar. A ktovie, možno vás fanúšikovia uvidia všetkých troch v niektorom zo zápasov ešte raz. A možno ste už teraz inšpirovali nejakú ďalšiu futbalovú famíliu...

Ján MIROĽA 

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť