fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Celosvetová pandémia spôsobená koronavírusom zasiahla všetky oblasti života, šport nevynímajúc. Možno najviac nedobrovoľne pauzujúcich športovcov je v radoch futbalistov a futbalistiek. Absenciu zápasov a spoločných tréningov pociťujú aj všetci zainteresovaní v kluboch Prešovského a Sabinovského okresu, ktoré zastrešuje ObFZ Prešov. Niekoľko aktuálnych otázok sme položili jeho predsedovi Jiřímu Ballarinovi.

Ozývajú sa vám zástupcovia klubov na tému vynútenej "stopky"?

- Vynútená stopka bola realita, ktorú sme nemohli ovplyvniť. Viac-menej otázky boli spočiatku od všetkých rovnaké - či dohráme ročník 2019/2020. To si želal každý a našou snahou bolo naozaj spoznať víťazov súťaží, ako aj zostupujúcich, tak, ako tomu bolo vždy doteraz, teda po odohraní všetkých kôl. So zrušením sme sa preto príliš neponáhľali. Ostatný termín „reštartu“ bol naplánovaný na 1. mája, čo sa bohužiaľ nepodarilo.

Výpadok príjmov od sponzorov a miestnych obecných úradov je to, čo zasiahlo asi všetky kluby do jedného. Informovali vás niektorí aj o priamych či nepriamych následkoch absencie finančných zdrojov?

- Doposiaľ som nemal žiaden telefonát od zástupcov klubov v zmysle, že by mali mať v budúcnosti problém s finančnými zdrojmi. To je dobré - hoci je pravdou, že hlavnými sponzormi vo väčšine prípadov sú práve obecné úrady. Keďže ja osobne som zároveň aj starostom obce Trnkov, môžem potvrdiť, že príjem do obecnej kasy od vypuknutia krízy nie je ideálny. Na druhej strane však treba podotknúť, keďže sa jarná časť súťaží nehrala, kluby predpokladám ušetrili zhruba 40 percent nákladov. Dúfam teda, že žiaden klub neukončí svoju činnosť nedobrovoľne, len z dôvodu nedostatku peňazí.

Takže nemáte informácie o čo len jednom prípade katastrofického scenára...

- O takomto naozaj neviem a ani nemám žiadne podobné informácie. Skôr teší správa presne opačného charakteru, že po rokoch nečinnosti sa do nastávajúceho súťažného ročníka má prihlásiť v kategórii mládež klub zo Solivaru. Jedna z bášt prešovského okresného futbalu ožíva, čo je dobré znamenie.

Na sociálnej sieti sa už určitý čas objavujú fotografie z Vyšnej Šebastovej, kde využívajú „pokoj zbraní“ na rekonštrukciu ihriska. Viete o ďalších klubov, v ktorých by sa pustili do nejakých prác, či už terénnych alebo stavebných?

- V Ruskej Novej Vsi plánujú začať s veľkou rekonštrukciu hracej plochy, nakoľko majú roky problém so zosuvom svahu. Rekonštrukcia plochy spojená s realizáciou zavlažovacieho systému už beží v Polome. V Hermanovciach upravujú terén, tiež stavajú neveľkú tribúnu. Už dlhšie vyvíjajú veľké úsilie vo Svinnej, začali tam s výstavbou malého ihriska pred šatňami, rovnako pokračujú rekonštrukciou veľkého ihriska. V Brezovici sa budú môcť čochvíľa pochváliť úplne novou sociálnou budovou. Predpokladám, že tých zmien, či už väčších alebo menších, bude v našich dvoch okresoch viac, určite v tejto chvíli o všetkých.

VZ5 3174

Futbal sa nehral, no činnosť, minimálne administratívna, sa zastaviť úplne nedala...

- Nedala, no bola utlmená a sekretariát je ešte vždy uzatvorený. Sekretár Martin Klovanič zväzu má od SFZ nariadenú prácu z domu, pričom v súčasnosti čerpá dovolenku. Prvého júna zasadne výkonný výbor, okrem iného sa bude zaoberať aj prípravou nového súťažného ročníka a aj prípravou Letného pohára, samozrejme, ak to situácia dovolí. Našim úmyslom je zapojiť doň toho roku čo najviac mužstiev, no potrebujeme, aby vláda čo najskôr uvoľnila podmienky pre športovanie. Sezóna 2020/2021 by sa mala odštartovať druhého augusta, také je naša predstava, tento termín však ešte v tejto chvíle nemožno považovať za definitívny.

Zdalo by sa, že nie je čo hodnotiť, čo však nie je pravda. Veľa úsilia ste v zime vynaložili na organizovanie obľúbených turnajov pod strechou i pod holým nebom.

- Máme radosť z toho, že nám halová sezóna dopadla dobre, registrovali sme väčší záujem klubov. Diváci a fanúšikovia boli svedkami sedemnástich turnajov a iba jeden sme zo známych dôvodov nestihli usporiadať a to finále kategórie U13. Škoda, mal sa konať aj pred zrakmi hostí z družobného oblastného zväzu v poľskom Krosne. Svoje nemalé opodstatnenie ukázal aj druhý ročník Zimného turnaja. Finále, čo sa týka obsadenia, bolo reprízou letného pohára 2019, s tým rozdielom, že tentoraz oslavovala Dulova Ves a Chmiňany sa museli uspokojiť len so striebrom.  

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť